sreda, 08. avgust 2012

razstava Razprta krila / Unfolded Skirts

Galerija Srečišče, Metelkova 8, Ljubljana
7.-18. avgust 2012

Pričujoča razstava Razprta krila je prva samostojna predstavitev del kostumografinje Andreje Kovač, ki se pri svojem delu nenehno srečuje s konfliktom zakrivanja oseb sedanjosti in istočasnega razkrivanja karakterjev preteklosti – njihovih hrepenenj, strahov, lastnosti. Zanima jo povezava preteklosti s sedanjostjo. Na svoji poti ustvarjalka s serijo predstavljenih del z ustvarjalnimi pristopi razkriva in povezuje različne svetove, ki jim je pripadala sama in jim pripada še danes.
Krila, simboli feminilnosti, so razgrnjena v platna, na katera s tehnikami, kot so vezenina, rišelje, krpanka, kolaž ipd. intimno razgalja sebe ter predstavlja svojo zgodbo in svet kot ga vidi sama. Ročne tehnike, ki jih uporablja, so povezava z lastno preteklostjo in žensko tradicijo, ki je bila praviloma del zasebnega sveta. Na ta način gledalca subtilno povabi v bolj intimen odnos s podobami. Razgalitev ustvarjalkinega telesa in njegova odsotnost ji tako omogoča nove možnosti za njeno osebno izpoved.

Costume designer Andreja Kovač reveals her story through traditional women intimate techniques on unfolded skirts and interlaces her personal tale with her own past. Patterns from different worlds lead us towards the most intimate circles of the artist's being.

Ni komentarjev: